Чому підлітки починають вживати речовини?

Чому підлітки починають вживати різноманітні речовини? Це досить-таки актуальна тема, яка, на жаль, нікого вже не дивує...

093-500-90-85
Приватна клініка лікування алкоголізму
Чому підлітки починають вживати речовини?

Що призводить до того, що підлітки починають вживати заборонені речовини?

Тема підліткового алкоголізму та наркоманії є досить актуальною в нинішній час. Попри доступ до великої кількості інформації про шкоду алкоголю та наркотиків, ці речовини все одно привертають увагу підлітків. У результаті це призводить до появи залежності. Існує думка, що рівень зловживання серед підлітків зростає через те, що наркотики в достатньому доступі серед молоді.

Підлітки часто не усвідомлюють повного масштабу можливих наслідків. Опинившись у владі залежності, вони отримують соціальну ізоляцію, проблеми в навчанні, а іноді навіть зв’язуються з криміналом. Не дивно, що у батьків це викликає серйозну тривогу і вимагає комплексного підходу до вирішення.

Чому саме підлітки входять до групи ризику?

Підлітковий період вважається досить вразливим, оскільки психічний стан не стабільний. У підлітків скачуть гормони, немає об’єктивної оцінки реальності. Для того щоб детальніше розібратися в цьому питанні, необхідно розглянути фізіологічні та поведінкові особливості, які впливають на поведінку підлітків.

Період дозрівання

У процесі формування організму можна зустрітися з таким проявом як акселерація. Коли підліток 12-13 років виглядає як 18-річний. З цим пов’язано те, що підліток сприймає себе як дорослого, а не дитину. Однак є один нюанс, його мислення все ще залишається “дитячим”. Дорослість може виражатися саме у вживанні алкоголю, курінні. “Я дорослий - значить мені все можна”.

Не повністю сформована система емоційних реакцій

У підлітковому віці люди дуже сприйнятливі до стресу та будь-яких різких змін у житті. Для них трагедією може стати будь-яка дрібниця, яка просто виб’є ґрунт з-під ніг, наприклад:

  • Хлопчик, який подобається, почав зустрічатися з іншою дівчинкою.
  • Погані оцінки в школі.
  • Батьки забороняють ходити до школи в одязі, який подобається.

Якщо навіть такі незначні події можуть ввести в депресію і викликати розчарування в житті, то що вже казати про більш серйозні проблеми, такі як, наприклад, розлучення батьків або переїзд в інше місто. У підлітковому віці часом просто неможливо впоратися з такими труднощами.

Діти не вміють критично дивитися на ситуацію, оцінювати всі можливі ризики. Саме стрибки емоцій і неможливість об’єктивно оцінити ситуацію, заважають приймати правильні рішення. Підлітки часто діють імпульсивно та ірраціонально. Щоб полегшити свій психо-емоційний стан, вони починають шукати розраду в алкоголі та наркотичних речовинах.

Демонстрація особистого протесту

Підлітків дуже сильно хвилює їхній зовнішній вигляд, те, як їх сприймають оточуючі, тому часто буває просто неможливо їм щось довести. Якщо ви намагаєтеся їм нав’язати свою думку, то, найімовірніше, зіткнетеся з протестом. “Мамо, ти нічого не розумієш у сучасній моді!” “Я краще знаю, що мені потрібно”. Ці фрази є цілком нормальними для дітей, які перебувають у підлітковому віці. Підлітки не хочуть чути нічого, крім власної думки, навіть якщо вона не раціональна.

Втрата авторитету дорослих

Коли у дітей починається підлітковий період, то авторитет дорослих для них стає не таким значущим, як раніше. Вони починають орієнтуватися на однолітків, хочуть бути значущими саме в цьому колі. Тому однолітки стають більш авторитетними, ніж батьки. По-іншому можна сказати, що “вулиця” має більший пріоритет, ніж родичі.

Саме тут криється небезпека, бо не завжди друзі можуть стати гарним прикладом. Авторитетом у компанії може бути якраз людина, яка вживає наркотики і вважає себе від цього крутою. Наслідувати її означає теж бути “крутою”. Тут втрачається власний розум і хочеться тільки бути як усі в компанії, а найголовніше відповідати очікуванням значущої людини в компанії.

Посилення особливих рис характеру

У підлітків дуже часто можна спостерігати такий фактор як акцентуація, коли посилюється прояв особливих рис характеру. Якщо у підлітка сильно розвивається тривожність або депресивний стан, то прибрати ці відчуття можна за допомогою алкогольних напоїв або наркотиків, адже це найшвидший і найлегший шлях. Однак саме цей шлях може стати відправною точкою до розвитку залежності.

Як впоратися з цією проблемою?

Існує думка, що в благополучних сім’ях діти менше схильні до того, щоб вживати наркотики. І це справді так, проте не 100%.

Адже в благополучних сім’ях дитина справді отримує все:

  • Батьківську увагу.
  • Турботу та любов.
  • Опіку та підтримку.
  • Має своє коло друзів та спільні інтереси.

Однак, можна зіткнутися з ситуаціями, коли діти, які мають усе, можуть іти з дому та балуватися наркотиками. Це відбувається тому, що в них є все, але вони не мають довіри у стосунках зі своїми батьками. Тому вони намагаються позбутися своїх проблем таким шляхом.

Діти, які ростуть у неблагополучних сім’ях мають більше ризиків почати вживати заборонені препарати. Дуже часто вони позбавлені батьківської підтримки, любові. Дітей ніхто не водить на гуртки, не робить дозвілля різноманітним, що штовхає їх на вулицю шукати собі друзів за інтересами. В обов’язковому порядку з дітьми можна спілкуватися і розповідати про їхню значущість, опрацьовувати такі проблеми як:

  • самооцінка;
  • відстоювання особистих кордонів;
  • як боротися з труднощами;
  • як говорити іншим слово “ні”.

Роз’яснення цих питань допоможе краще розібратися в собі, визначити для себе важливі моменти та пріоритети в житті, навчитися обстоювати власні інтереси і не йти на поводу в інших.