Як вилікувати наркозалежного та справді йому допомогти?

Як вилікувати наркозалежного від смертельної хвороби залежності?... Головне не панікувати, адже можна звернутися по допомогу та розпочати лікування...

093-500-90-85
Приватна клініка лікування алкоголізму
Як вилікувати наркозалежного та справді йому допомогти?

Що потрібно робити щоб дійсно вилікувати наркозалежного?

Коли в родині є людина, яка не уявляє життя без наркотичних речовин, то дуже важко зібратися і почати діяти. Адже родичам завжди шкода залежного, вони не можуть дивитися як він мучиться. Часто йдуть у нього на поводу і врешті-решт самі ж дають йому гроші на наркотичні речовини, аби прибрати нестерпну ломку.

Безумовно, вони не хочуть нічого поганого, а навіть навпаки прагнуть полегшити її страждання і часто вірять, що цей прийом буде останній раз. Однак цей шлях не дасть нічого хорошого, залежний буде все більше і більше страждати і прагнути знову повернути ті відчуття, які дає наркотик.

Саме тому завдання родичів взяти себе в руки і намагатися налаштувати залежного на лікування в наркологічній клініці. Багато пацієнтів заперечують свою залежність і вважають, що зможуть впоратися самі. Однак це зовсім не так. Залежність, як правило, сильніша за людину і, щоб з нею впоратися, обов’язково потрібна допомога фахівців.

Що потрібно знати про наркозалежність?

Перш ніж детальніше розбиратися в цій залежності, необхідно з’ясувати, що ж таке наркоманія. Наркоманія вважається смертельною хворобою, для якої характерно:

  • Приводити хворого до летального результату.
  • Стрімкий розвиток. Згодом людина від малих доз переходить до більших, оскільки колишні не дають потрібного ефекту.
  • Наркозалежність є невиліковною хворобою.

Знання про наркозалежність та її наслідки допоможе більш ефективно боротися з цією проблемою і надавати підтримку тим, хто потребує допомоги.

Як реагують наркозалежні на пропозицію лікуватися?

Дуже часто в людини, яка страждає на залежність від наркотичних засобів, виникає внутрішній опір і вона заперечує необхідність лікування. Саме ці фрази можна почути від хворого:

  • “Із завтрашнього дня я перестану вживати наркотики, все - я зав’язав”.
  • “Коли захочу, тоді й почну лікуватися, у мене немає залежності, просто поки що мені так зручно”.
  • “Ви мені всі набридли своїми порадами, сам вирішу і кину, для мене це не проблема!”

Як не дивно, але саме ці фрази та подібні є першими дзвіночками, що людина не зможе кинути сама. Самостійно відмовитися від наркотиків можуть лише ті люди, які спробували один раз і отримали жорстку відповідь від організму. Наприклад, нудота, блювота, різко погане самопочуття. Це реакція організму на небезпечні речовини, проте така реакція буває рідко. Тому, спробувавши один раз, людина досить швидко звикає до такої згубної звички.

Насправді, коли залежний говорить про те, що він кине, це зовсім протилежно. Він буде повторювати прийом наркотиків знову і знову. Так, він упевнений, що кине, не вірить, що його життям керують наркотики.

Для того щоб хворий захотів лікуватися, його необхідно до цього підготувати.

З чого почати?

Спочатку лікування наркозалежності важливо усвідомити дві основні проблеми. До них належать заперечення хвороби та її смертельний характер. Ось кроки, які можна зробити:

  1. Розмова і підтримка: Почніть з того, щоб відверто і неупереджено поговорити з людиною про її проблему. Надайте їй підтримку, показавши, що ви дбаєте про її благополуччя.
  2. Пошук професійної допомоги: зв’яжіться з лікарем, щоб отримати рекомендації та консультації щодо подальших дій.
  3. Сприятлива атмосфера: спробуйте створити необхідне середовище, вільне від наркотиків, навколо людини. Це допоможе зменшити спокусу та полегшити процес відновлення.

Пам’ятайте, що наркозалежність - складна проблема, і процес відновлення може бути довгим. Проте, з підтримкою та професійною допомогою, шанси на успішну реабілітацію збільшуються.

Як зацікавити хворого в лікуванні?

Якщо ви перебуваєте в тій ситуації, коли залежний заперечує свою хворобу, то вам може бути досить важко підібрати потрібні слова і переконати хворого у зворотному. Вгору можуть взяти емоції і це не призведе ні до чого хорошого. Найкраще запросити консультанта, який спеціалізується на хімічній залежності. Така людина має спеціальну освіту, тому їй легше буде підібрати потрібні слова і вмовити пацієнта.

Фахівець допоможе збоку поглянути на своє життя і побачити, що не все в ньому так барвисто, як здається. Як правило, після бесіди з фахівцем хворий погоджується на лікування.

У найскладніших ситуаціях, коли хворий навідріз відмовляється від допомоги фахівців, використовується метод кризової інтервенції. Під цим методом мається на увазі збір усіх родичів, друзів і знайомих, які вголос говорять про те, що насправді думають про хворобу залежного.

Такий метод є дуже ефективним, оскільки пацієнт відчуває тиск колективу і йти проти маси йому важко. Надалі формується думка, що якщо так думають багато хто, то можливо це правда.

Фахівці наркологічної клініки “Пальміра Плюс” працюють у цьому напрямі та допомагають пацієнтам зважитися стати на шлях лікування.

Що потрібно, щоб вилікувати залежного?

Коли вдалося домогтися того, що людина зважилася на лікування, необхідно стежити за її фізичним і психічним станом. Тому дуже важливо з’ясувати, як почувається хворий. Оскільки він може зустрітися з таким поняттям як абстиненція. Під абстиненцією мається на увазі як фізичний, так і психологічний біль, який з’являється після відмови від наркотичних речовин. Нерідко в таких ситуаціях проводять детоксикацію організму. Після того як фізичне тіло буде очищено від токсичних речовин, починається важливий етап.

Необхідно вчитися жити без наркотиків. Адже нерідко приймати речовини люди починають після того, як зіткнулися з якимись труднощами, проблемами і не змогли знайти підтримку від близьких. Важливо заново вчитися будувати стосунки з людьми, не боятися труднощів, соціалізуватися, не боятися змін, вчиться вирішувати конфлікти.

Дуже важливу роль відіграє саме психосоціальна допомога. Фахівці максимально акуратно працюють із пацієнтами, щоб не травмувати їхню психіку. У нашій клініці навпаки намагаємося допомогти спрямувати в потрібне русло, опрацювати справжні причини, які спонукали на цей крок пацієнта. Люди, які борються із залежністю, потребують довічної підтримки, допомоги в умінні поводитися в соціумі, а не глушити проблеми в алкоголі чи наркотиках.

Наркоманія є невиліковною хворобою, якщо нічого не робити. У тому випадку якщо пацієнт отримає допомогу від грамотних фахівців, то зможе повернутися до нормального соціального життя.