Необхідність прийняття залежності – Пальміра Плюс

Коли йдеться про прийняття залежності, немає універсального рішення. Дізнайтеся про чотири етапи прийняття, щоб прискорити процес одужання.

093-500-90-85
Приватна клініка лікування алкоголізму
Необхідність прийняття залежності – Пальміра Плюс

Чому людині складно прийняти свою залежність

Залежність - стан, коли людина не може контролювати свої дії та поведінку. Вона може бути спричинена різними факторами, такими як наркотики, алкоголь, тютюн, ігри, соціальні мережі та багатьма іншими. По суті це хвороба, яка потребує лікування та прийняття власної залежності. Однак рідко коли наркомани чи алкоголіки визнають, що вони залежні.

Щоб у людини всередині щось змінилося, і вона почала розуміти, що сильно залежить від алкогольних напоїв, наркотичних речовин чи тих самих ігор, потрібно, щоб минув певний час. Щоб прийняти хворобу, важливо пройти кілька етапів.

Перший етап - заперечення

Людина не може визнати, що вона залежна, тому що вона не бачить своїх проблем. Вона може думати, що все гаразд і що вона може зупинитися в будь-який час. За допомогою заперечення психіка захищається і в інших неприємних ситуаціях. Наприклад: втрата або серйозна хвороба близьких людей.

Цікаво те, що заперечення - симптом залежності. Алкоголік може говорити, що він набагато менше п’є, порівняно з друзями; що менше грошей витрачає на алкоголь, ніж його сусід тощо. Якщо людина визнає, що в неї є проблеми, це означатиме, що вона розуміє, що їй потрібне лікування. Мінус заперечення в тому, що чоловік або жінка не бачить того, що відбувається навколо. Вони живуть у “рожевому” світі, де їм добре і в них немає проблем.

Другий етап - опір

Це трохи краще, ніж заперечення. На цьому етапі людина починає усвідомлювати свої проблеми, але їй поки що не віриться, що вони є. Вона нічого не хоче змінювати у своєму житті, адже вживання наркотиків, алкоголю, азартні ігри - те, чим вона живе.

Третій етап - гнів

Коли в людини немає сил заперечувати свою залежність, і вона більше не в силі цьому чинити опір, її переповнює гнів. Простежується лють, злість, агресія, ненависть. У такі моменти перебувати поруч може бути небезпечно, адже негатив виливається на всіх, хто з ним: батьків, дружину, дітей, лікарів.

Четвертий етап - депресія

Це період, коли людина втрачає віру в себе і в неї опускаються руки. Вона розуміє, що залежність із нею назавжди. Алкоголік або наркоман починає шкодувати про минуле, у нього з’являється почуття провини. У такий період люди зазвичай закриваються в кімнатах або вважають за краще проводити час на самоті в інших місцях.

П’ятий етап - роздуми

Людина починає думати про те, що їй потрібно змінити своє життя. Вона може шукати допомогу в інших людей або почати читати літературу про залежність.

Шостий етап - прийняття

Людина повністю усвідомлює свою залежність і готова змінити життя. Вона починає шукати допомогу у фахівців та інших людей, які зможуть допомогти їй побороти пристрасть до наркотиків, алкоголю або інших речовин.

Як прийняти свою залежність?

Прийняти свою залежність може бути дуже складним процесом, але це необхідно для початку лікування. Ось кілька корисних порад:

  1. Визнай, що ти залежний від наркотиків або алкоголю - це перший і найважливіший крок. Визнання своєї залежності - початок лікування та змінити своє життя.
  2. Знайти підтримку - спілкуйся з людьми, які здатні допомогти. Це можуть бути друзі, сім’я або фахівці з наркологічної клініки “Пальміра Плюс”.
  3. Вивчай інформацію про залежність - читай літературу, переглядай фільми і ролики фахівців, а також відвідуй групи підтримки. Це дасть можливість зрозуміти свою залежність і записатися на консультацію.
  4. Розпочни лікування - звернися до фахівців із залежності. Вони допоможуть тобі вибрати найкращий спосіб лікування і будуть підтримувати на шляху до одужання.

Прийняття своєї залежності - складний процес, який не всім легко подолати. Але це необхідно для початку лікування. Якщо ви або ваша рідна людина зловживає алкоголем або вживає наркотики, але не визнає залежності, зателефонуйте нам. У нас працюють не тільки хороші наркологи, а й психіатри. Ми знаємо, як знайти підхід до будь-якої людини.