Причини наркотичної залежності – які вони?

Причини наркотичної залежності, насправді, можуть бути різними. Адже, це не лише погане виховання, любов до постійних розгулів чи бунтарство...

093-500-90-85
Приватна клініка лікування алкоголізму
Причини наркотичної залежності – які вони?

Що може стати причиною наркотичної залежності?

Причини наркозалежності можуть бути найрізноманітнішими. Не завжди це неблагополучні сім’ї або погане виховання. Схилити до прийому наркотиків можуть цілком благополучні друзі, які звикли вести розгульний спосіб життя.

Варто зазначити, що вживання наркотиків і залежність від них - це трохи різні речі. Здавалося б, як таке може бути? Проте це так. Давайте розберемося в цьому питанні детальніше.

Річ у тім, що все залежить не тільки від того, яку речовину вживала людина, а й від її індивідуальних особливостей, а також способу мислення.

Які основні причини?

Існує кілька теорій, які пояснюють причини залежності від прийому наркотичних речовин:

  • Наявність комплексу неповноцінності. Існує теорія про те, що саме люди з комплексом неповноцінності схильні до того, щоб бути залежними від наркотиків. Як це працює? Людина, яка має низьку самооцінку та невпевненість у собі, найчастіше вважає себе невдахою, яка гірша за всіх і не може реалізувати себе в житті. Для того щоб хоча б якось набратися сміливості або ж відчути впевненість у собі, вона наважується на прийом наркотиків. Адже ці речовини нехай і на короткий проміжок часу, але дають відчуття свободи та сміливості.
  • Відсутність стресостійкості. Досить великий відсоток людей не вміє справлятися зі стресами. Одні ходять до спортзалу, щоб зняти нервову напругу, інші йдуть по магазинах займатися шопінгом, а інші шукають допомогу в зміненій реальності під впливом наркотичних речовин. Люди думають, що вони зможуть впоратися з проблемами в такий спосіб, однак це самообман.
  • Вплив оточуючих. Досить великий вплив чинить на людину її оточення. Безумовно в кожного є своя голова на плечах, проте людина схильна до конформізму, і коли потрапляє в те чи інше середовище, то навіть на підсвідомому рівні починає копіювати поведінку свого оточення. Саме тому дуже важливо, щоб як у дітей, так і в дорослих були заняття, хобі, і абсолютно не було часу на підозрілі компанії зі згубними нахилами.
  • Лікування за допомогою сильних знеболювальних. При серйозних психічних і фізичних захворюваннях можуть виписувати серйозні препарати, які містять у своєму складі речовини, які можуть викликати залежність.
  • Тяга до всього нового. Бажання пробувати щось нове в житті є похвальним. Однак якщо це стосується творчості, спорту, їжі, але не заборонених препаратів. Адже бажання спробувати щось нове й отримати нові відчуття за допомогою наркотичних засобів не призведе ні до чого хорошого, крім залежності.
  • Генетична схильність. На сьогодні вченими вже доведено, що існує ген, який відповідає за схильність до залежності. Саме ця теорія є гарним поясненням того, чому в одних людей після прийому наркотику з’являється залежність, а в інших - ні.
  • Наявність деструктивних стосунків. Співзалежні стосунки є самі по собі деструктивними та дуже негативно впливають на особистість.
    Відразу ж потурають її примхам і дають грошові кошти, знаючи, що вона купить наркотики.
  • Вирішують за неї все і не дають їй права вибору.
  • Контролюють її спілкування з іншими.

У результаті людина відчуває себе в центрі уваги і знає, що може робити все що завгодно, бо близькі мають залежність від неї.

Що ж робити?

Головним ворогом у будь-якій ситуації є, звичайно, ж паніка. Необхідно взяти себе в руки і спробувати проаналізувати ситуацію. Якщо ви потрапили в ситуацію, де люди вживають наркотики, і ви не знаєте, що робити, то насамперед необхідно думати про своє здоров’я і життя загалом. Не варто ризикувати і вживати наркотики, оскільки цей ризик невиправданий. Якщо ж ви або ваші близькі вже мають залежність, то тут не варто зволікати, а терміново звернутися по допомогу до фахівців.

У клініці ви зможете отримати допомогу:

  • медичну;
  • психологічну;
  • соціальну.

Комплексна терапія допоможе впоратися із залежністю і навчитися жити без прийому наркотиків. Дуже важливу роль у лікуванні займає саме психотерапія. Важливо розібратися, чому людина почала вживати наркотики, що саме вона намагалася таким чином “заглушити”, який біль. Якщо не розібратися в психотравмах, невирішених проблемах, то залежність може повернутися знову. Адже справжню причину відходу в іншу реальність так і не було вирішено. При новому зіткненні з проблемами або неприйнятті в суспільстві людина вибере звичний для неї шлях прийому наркотиків.